ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР НА ЕНЕРГИЗАТОР


Почти всички производители на енергизатори разполагат в продуктовата си гама с всички възможни типове енергизатори. Освен, че разполагат с всякакви типове енергизатори, имат и по няколко модела от всеки тип. Какво отличава отделните типове енергизатори? Защо е по-добре да предпочетете един пред друг тип? Колко джаула J са достатъчни за Вашия случай?

Какви типове енергизатори са на разположение?


220V захранвани енергизатори.

220V захранваните енергизатори просто се захранват катосе включат в контакта. Може би най-добрия начин за употреба на този тип е като ги поставите в обора на стената и ги включите към електрическата мрежа. Може да използвате и удължител, който е включен в контакта, а енергизаторът е изнесен на двора близо до обора. Този тип енергизатори са много лесни за инсталиране, защото е нужно да бъдат само включени в контакта. За съжаление НЕ са приложими при пасища или места без електричество в отдалечени местности. 


Енергизатори на акумулаторна батерия.

Този тип са дори по-проси за използване от тези на 220V. Тук енергията идва от батерия поставена в кутията на енергизатора или близо до него. Повечето съвременни енергизатори захранвани от батерия са на 12V (могат да се използват познатите на всички ви автомобилни акумулатори). Това прави този тип енергизатори изключителни удобни за захранване на електропастири в отдалечени места или при липса на електричество. Разбира се неудобството е, че както при автомобила оставен за по-дълго време на контакт, акумулаторът се изтощава и трябва отново да се презареди след известно време. Може да оптимизирате работата на този тип енергизатори, като си набавите няколко акумулатора и просто ги заменяте след като се изтощи работещият. Следтова го презареждате и отново повтаряте операцията. Възможно е да добавите соларен панел за да отпадне и това задължение.


Комбиниран 12V/220V енергизатор.

Този тип енергизаториса универсално решение за приложение приналичие на централно захранване 220V и след това при преместване на място без захранване. Това може да се каже, че са най-използваните енергизатори поради тяхната гъвкавост при приложението.


Енергизатори снабдени със соларен панел.

Този тип енергизатори на практика са енергизатори на 12V, като към тях е или вграден или монтиран соларенпанел. Соларният панел постоянно дозарежда акумулатора през слънчевата част на деня. Така на практика отпада нуждата от постоянно поддържане на резервен зареден акумулатор или опасност от изтощаване на акумулатора.


image


Какво означават всички цифрички изписани по спецификацията на енергизатора?

Веднъж установили кой е най-удобният за Вашия конкретен случай енергизатор започвате да дълбаете по-надолу в подбирането, а именно колко мощен енергизатор е нужен.

Като погледнете параметрите на енергизаторите ще Ви направи впечатление, че върху всички задължително са изписани джаули J, километри km и площ. Внимавайте всички дадени параметри са за идеалния случай. Такъв случаи обаче за съжаление в живота не съществува. Още по малко във фермата. Този идеален случай включва (достатъчно влага в почвата (важно за заземяването), перфектно свързан, никаква растителност около целия електропастир, перфектни изолатори и много други). По надолу ще отбележа как влияят тези условия върху работата на енергизатора.


Малко информация за най-важните числа в спецификацията:

Джаули Joules Това е енергията, която показва мощността на енергизатора. Ако производителят иска да бъде коректен трябва да покажа съхранената и отдадената енергия за всеки модел енергизатор. В повечето случаи производителите показват само съхранената енергия, която е доста по-висока от тази енергия, която може да бъде освободена по въжето на електропастира. Ако искате да изберете по-мощния енергизатор просто трябва да подберете този с най-голяма изходяща енергия. Внимавайте да не се объркате при избора между параметрите джаули Jи  волтове V. За да работи нормално енергизатора не се нуждае повече от 7000V. 


Разстояние в км – Този параметър се изписва за да Ви помогне максимално лесно да се ориентирате за най-подходящия енергизатор за Вашия случай. Колкото трасето на електропастира е по-дълго, от толкова по-мощенен ергизатор ще имате нужда за да поддържате волтажа 7000V. Ако имате трасе от 1000м на три реда ще се нуждаете от енергизатор с мощност за 3000м.


Площ декари – Този параметър не се изписва нормално върху енергизатора или ако е изписан не го гледайте. Всяко заграждение е специфично и индивидуално. Може да бъдат толкова различни условията, че да се подведете и да не получите нужното качество на работата на електропастира.


Както отбелязахме няма идеални условия за електропастира и респективно за използвания енергизатор.

Реалността е доказала, че перфектните условия за електропастира не съществуват. Никога няма да се получат перфектните условия за максимална почвена проводимост. Също е почти невъзможно да се изгради перфектната система от всички супер качествени и технически идеални компоненти за електропастира.


image


Ето все пак някои от най-важните фактори на околната среда влияещидиректно върху избора на правилния енергизатор:


Слабо електропроводима почва – Сухите песъчливи почви са изключително лош проводник на електричество. Това означава, че енергизаторът трябва много здраво да поработи за да успее да прекара импулса през тези неблагоприятни условия... за да си свърши качествено работата. Този ефект може да се избегне като се пусне още една линия - заземителна, още известна като „0“. Това е доста теоретично решение и почти никога не се среща на полето. Затова се подсигурете по-мощен енергизатор в този случай.


Бързо растяща растителност и плевели по трасето на електропастира – Това е вторият много често срещан проблем, когато растителността избуява много бързо и влиза в контакт с долния ред на електропастира. Това може да доведе до постоянно укъсяване към енергизатора и липса на достатъчен волтаж по трасето след точката на контакт на въжето с растителността.

Решението на този проблем е, като терена под и около въжето на електропастира се поддържа чист от растителност. Това на пръв поглед решение изглежда лесно и просто, но на база ежедневната работа във фермата много често не остава време за решаване на този проблем. Ако сметнете, че има опасност от това във Вашия случай задължително подберете по-мощен енергизатор. Така въпреки контакта с растителността и загуба на част от волтажа - ще остане достатъчно за да захрани цялото трасе.


Броя използвани редове – С увеличаването на редовете трябва да добавяте и мощност към енергизатора за да покрива допълнителното разстояние. Без да влизате в сложни математически изчисления е нужно да се придържате към простата сметка на пресмятане на общата дължина на трасето. Ако имаме 1000м на 3 реда означава, че е нужен енергизатор за 3000м.


Тип животни заградени в електропастира – Едно последно условие е да вземете под внимание видовете животни, които възнамерявате да обслужва електропастира. Логично е, че за да задържите крава ще е необходима много повече енергия от тази да задържите заек. Също от значение е и височината на животните. Широко достъпни са схеми за определяне височината и броя редове според вида животни. 

Надявам се да сме Ви помогнали при избора на подходящия енергизатор!  
За БЕЗПЛАТНА консултация и въпроси: 0895/58 00 40 

Обадете ни се