Що е то електропастир и какво включва?


Електропастирът е система, която функционира чрез изпращане на кратки електрически импулси през проводник, което представлява ефективна психологическа бариера за животните.

В съвременния контекст на животнвъдството,управлението на селскостопански животни и ефикасната защита на културите от тяхното нежелано навлизане се явяват сред основните предизвикателства за стопаните. Иновативните решения като електропастир предлагат революционен метод за справяне с тези проблеми, като в същото време гарантират безопасността на животните и надеждността на оградната система.

Електропастирът е система, която функционира чрез изпращане на кратки електрически импулси през специални проводници, което представлява ефективна психологическа бариера за животните. Тези импулси са безвредни, но достатъчно силни, за да предотвратят желанието на животните да преминават през оградата. Технологията позволява бърза адаптация към различни терени и условия, което я прави изключително ефективна за управление на селскостопански животни.

Освен техническите си предимства, електропастирите предлагат и значителни икономически такива. Ниската начална цена и минималните изисквания за поддръжка са водещ фактор. Лекотата на инсталиране и универсалността им ги правят подходящи за широк спектър от приложения, от защита на домашни до диви животни, както и за удължаване живота на съществуващи огради и постройки.

Правилното планиране, изграждане и поддръжка на такива системи може да осигури дългосрочна ефикасност, намалявайки нуждата от чести ремонти и подмяна на компоненти. Вниманието към детайлите и качеството на използваните материали може значително да увеличи полезния живот на системата и да допринесе за устойчивото развитие на  стопанската дейност.


Основни компоненти на един електропастир
1. Енергизатор  (Комбиниран, мрежов, соларен или акумулаторен)

2. Свързващ кабел м/у отделните редове, ако електропастирът е на повече от 1 ред.

3. Високоволтов кабел -  за надеждна високоволтова подземна връзка.

4. Въже за електропастир (Може да бъде и мрежа, тел и лента.)

5. Заземително колче – Една от най-важните части на електропастира -  неговото заземяване.

6. Тестер – Нужен, за да следите правилната работа на Вашето заграждение.

7. Изолатори  - Предлагат се различни видове изолатори, според Вашите конкретни нужди.

8. Конектори  -  Използват се за правилната връзка за удължаване на електровъжетата. Връзването на възел не е препоръчително.

9. Гръмоотвод -  Защитава Вашето устройство от мълнии. Ниска цена, която може да Ви спести много.

10. Врата за електропастир -  Това включва специална дръжка, пружина и два крайни изолатора и позволява лесното влизане и излизане от електрозаграждението.


Видове енергизатори

Соларни: Тези компактни енергизатори включват всичко в себе си! От соларен панел, до акумулатор и самият енергизатор. Изключително лесни и удобни заупотреба. Техен минус обаче е, че често те са предвидени за малки заграждения.

Мрежови: Тези енергизатори са предвидени да работят в електрическата мрежа на 220 волта. Препоръчително за мрежови енергизатори в селските райони на страната и  в райони с чести смущения на електрическата мрежа се препоръчва и Защита от пренапрежение.

Акумулаторни: Този тип енергизатори работят с автомобилен акумулатор от 12 волта. Към тях може да бъде свързан и соларен панел, който да зарежда акумулатора.

Комбинирани: Най-предпочитаният тип енергизатори. Той може да работи или на 220 или на 12в, както и със соларен панел.


Електровъжета

Най-важната характеристика на едно електровъже е неговото съпротивление. Колкото по-малко е то, толкова по-добре. Съпротивлението зависи от материалa на проводниците, а не основно от техни брой.

Други характеристики на въжетата са:

Цвят: Различните цветове предлагат различни предимства, от подобрена 
UV защита, до по-добра видимост от животните. Примерно за диви животни се препоръчва син/зелен/жълт цвят поради видимия от тях цветови спектър.

Якост: Якостта на скъсване също е важна характеристика. За повечето животни се препоръчва якост на въжето от над 70кг.

Брой проводници: Големият брой проводници спомага за по-добрият контакт с животното, но от друга страна нарушава по-бързо цялостта на сезала в електровъжето и намалява неговата дълготрайност. 5 до 8 проводника са препоръчителни.

Дебелината на стандартните въжета за електропастир е 3мм. Има и вараинт от 6мм, който е за по-специфични случаи, като буйни животни или мечки.


Други видове проводници за електропастир

Лента - Препоръчва се при коне, скъпи породи, за да се избегне рискът от следи по козината. Може да се използва и за най-горен ред на електропастира, за подобряване на неговата видимост.


Тел - Препоръчва се за овце, поради тяхната вълна. Важно при използването на тел е закачането на цветни къси парцалчета, така че да се подобри видимостта на заграждението. Телта е сива на цвят и трудно се вижда от животните.

Соларни панели

Изключително предпочитан вариант от животновъдите е добавянето на соларен панел към електропастира. Така се гарантира работа без прекъсване. Изключително важно е соларният панел да има контролер, той служи за това да следи напрежението на акумулатора и да не го презарежда. Соларните панели са предвидени да работят с обикновени автомобилни акумулатори.

В повечето случай изборът на соларен панел зависи най-вече от използвания от Вас акумулатор, а не от дължината на Вашето заграждение.


Колчета за електропастир

В най-общият случай се използват дървени колове, в които се навиват изолатори тип "видия". Възможно е да се поставят и метални колове, като за тях има друг модел изолатори.

Често в продажба са и пластмасови колчета специално създадени за електропастир. Тяхното предимство е ниското тегло и лесното поставяне и премахване. При изпозлване на такива колчета не са нужни изолатори, така като те са вградени в тях.

Важно и препоръчително е обаче колчетата, поставените в ъглите на заграждението да са дървени. Същота така и на местата, където ще има врата.

Препоръки и съвети
-  Растителност. Нужно е треви, клони и храсти да не се допират до Вашето заграждение. Това е много важно, защото ще доведе до късо съединие, което ще намали ефективността. На мястото, в което има допиране ще се чува специфичен звук "паткатане". Тестерът ще показва по-ниско напрежение.

- Дефектен изолатор. С времето е възможно импулсът да "пробие" защитата на самия изолатор. Тогава също ще се чува специфичният звук и е нужно изолаторът да бъде сменен.

- Заземително колче. За по-добра ефективност е добре почвата да е влажна. Обикновено за това се грижи дъждът, но намокрянето на площта около заземителният кол в дълъг сух период е силно препоръчително. Заземителните колчета се забиват докрай в земята. За 1000 метра се препоръчва 1 колче, за 2000 метра 2 кочета и т.н. Те се свързват последователно в началото на заграждението.

- Изпъване на въже / тел. Можете просто да правите по няколко намотки на произволен изолатор, за да изпънете въжето. Може да  използвате обтегач. За тел има и продукти за обтягане. 


Полезни схеми:


- Схема за монтаж на електропастир: ТУК
- Схема за монтаж на гръмоотвод: ТУК


Декари / Метри
Важно е да знаете приблизителната обиколка в метри на Вашето заграждение. Декарите са единица за площ, която не е полезна информация за изграждането на електропастир.


При нужда от повече информация или консултация, моля свържете се с нас.
Ние можем да създадем комплект електропастир изцяло според Вашите нужди.

За въпроси и поръчки: 0895/580-040


Обадете ни се