КАК ДА ПОДБЕРЕШ ПРАВИЛНОТО ВЪЖЕ ЗА ТВОЯ ЕЛЕКТРОПАСТИР


Ето бърз преглед върху всички ползвани видове въжета при изграждане на електропастири, предимствата и недостатъците на всяко. Подбор на правилното въже за всеки индивидуален случай.

Има голям брой въжета на пазара предназначени за заграждения на електропастири. Избора на подходящото въже може да е доста труден. Този преглед на различните въжета за ограждане и ползите от всяко от тях ще ви помогнат да изберете най-подходящия тип за вашия случай.


Polytape 

Така наречената ЛЕНТА за електропастир – е с много добра видимост, издържа на всякакви метеорологични условия и не ръждясва. Може да се намери в почти всички цветове (бяла, червена, зелена и комбинации), което я прави удобна ако има нужда от избор на конкретен цвят според условията. Бялата лента е много по-добре видима в условия на зелена растителност или кафяв фон, кафявата или зелената лента е по-видима при наличие на сняг.
Лентата нормално може да бъде наперена в три различни размера – 12, 20 и 40 мм ширина. Всеки размер е подходящ за използване в различни условия. Поради най-високата видимост 40 мм лента която осигурява и изключителната си здравина е подходяща за използване при електропастири, които са предназначени да пазят от животни насаждения, сгради, обекти или подобно. Този тип не е подходящ за райони със силни ветрове. За тези специфични условия е по-добре да бъде използвано дебело въже (poly rope).
20 и 12 мм широката лента са по-приложимите избори във ветровити условия поради по-ниското съпротивление, което ще окажат на поривите на вятъра. Ширината на лентата значително влияе върху цената. Колкото е по-широка лентата, съответно е и по-скъпа.


Polywire

marpex blog image

Това е въже за електропастир съставено от грубо казано сезал с вплетени метални проводници. Това може да се каже е и най-използвания продукт в България! Здравината не е като на метална тел, но пък не ръждясва и е по-видимо за животните в сравнение с телта. Това въже е подходящо за приложение в електропастири предназначени за опазване на бавно подвижни животни, като крави, овце, кози и не толкова за коне, които могат да се движат доста бързо. Продават се на макари, което ги прави и удобни за временно ползване след което отново да се приберат или преместят на други заграждения. От икономическа гледна точка са най-евтините и практични решения.

Polyrope

marpex blog image


Това е грубо казано дебело въже за електропастир. Както горния проводник е с вградени метални нишки, които вече са много по-дебели и голям брой така, че правят въжето много по-здраво и с голяма проводимост. Обикновено се предлага в различни цветове и също не ръждясва. Поради изброените си предимства, висока якост и видимост е подходящо за използване при нужда от предпазване от животни на насаждения, сгради или др. Особено подходяща е при защита от набези на коне. Както вече отбелязахме, поради значително по-малката си площ в сравнение с 40 мм лента е много подходяща за прилагане във ветровити условия.

Wire

marpex blog image


Тел. Това може да се каже е най-доброто решение при нужда от постоянна ограда срещу външни набези на животни към насаждения, сгради или други обекти. Този продукт не е подходящ за използване в случай на бързо движещи се животни. Високата якост и ниската видимост са предпоставка за оплитане на бързо движещи се животни, като коне което може да доведе до сериозни наранявания и дори смърт.
Телта е два модела – галванизирана и алуминиева. И двата модела са здрави, с много ниско съпротивление и отличен избор при бавно движещи се животни. Галванизираната е по-евтина и подходяща за много дълги електропастири.

Алуминиевата е супер проводима – 4 пъти по-проводима от галванизираната, но нормално е по-скъпа в сравнение с галванизираната.


Електропастира е едно удобно и лесно решение при проблем с намиране на пастир за грижа при пасищно отглеждане на животните. Избора на правилния проводник ще ти гарантира и най-ефективното решение, както практически така и икономически!

Обадете ни се