ЕЛЕКТРОПАСТИР ЗА КОНЕ?


Електропастирът е идеалната ограда за коне, защото тя е: 

1. По-безопасна от традиционните заграждения;
2. Работи ефективно;
3. Предотвратява хапането и оттам износване на оградата;
4. По-евтина е от традиционните заграждения;  
5. Лесна е за инсталиране и поддръжка;
6. Може да се електризира съществуваща ограда.


Конете се контролират лесно с електрически огради. Те са интелигентни животни и бързо се научават да се съобразяват с електрозаграждението. Освен това, конете имат тънка кожа и обикновено са подковани. Ако са подковани, металните подкови правят отличен контакт със земята. Един подкован, добре поддържан кон ще почувства по-силен шок от неподдържания кон без подкови.
Конете са склонни да използват традиционните огради като места за почесване, което води до отслабване или провисване на оградата с течение на времето. Те, също така,може да имат навика да „гризат“ или „дъвчат“ оградата. Електрическата ограда предотвратява тези вредни навици, като по този начин предпазва коня от нараняване и удължава живота на оградата.


image


Ако конят е изплашен, вероятността да се нарани при преминаването през традиционната телена или дървена ограда е по-голяма отколкото при електрическа ограда, изработена от електрическа лента, проводник или въже.
За да задържате безопасно конете, вие се нуждаете от енергизатор, който поддържа минимум 3000 волта до края на линията на оградата. За поддръжката на много къси огради,дълги до 200 ярда(~183м.), енергизатор от 0,05 джаула би бил достатъчен.Стойностите на напрежението, а оттам и силата на шока се влияят от растителността по линията на оградата, дължината на оградата и от вида оградна лента или въже.image

Коловете на оградата трябва да са с достатъчна височина, за да се осигури добра видимост на проводника. Например, за кон с височина 1.7 м би било най-добре колът да позволява монтирането на горния проводник на около 122 см (1.2м) над земята. За пони с ръст 1.4 м. е достатъчен и стълб от 96 см. Стълбовете за временни огради могат да бъдат разположени на разстояние до 10 метра един от друг, но се уверете, че проводникът е добре закрепен в краищата на оградата.


image

Оградна лента или оградно въже в два реда осигуряват оптимална видимост и безопасност, като долният е под височина на гърдите, а горният- на нивото на горната част на гърдите. За да задържате жребчета, монтирайте електрифицираната оградна лента или въже близо до нивото на носа.За коне силно се препоръчва използването на оградна лента! Използването на оградно въже върши същата работа, но при допир с фината кожа на коня и при протичането на импулса е възможно да причини видимо нараняване върху кожата. 

 За консултация и въпроси: 0895/ 58 00 40

Обадете ни се